Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 8. 2017

Stagnace rostlin

Akvárium přežilo dovolenou. Problém byla vysoká teplota vody, která překračovala 30 °C. Kromě toho rostliny vykazovaly stagnaci růstu a přibylo dost řas. Řasy jsem odstranil ze skla až 9.8. Dalo to dost práce.

Vodu jsem vyměnil zase po čtyřech týdnech 16.8. a zároveň jsem dodal 3 tablety hnojiva Tetra Crypto-Dunge a hnojivo Colour Fe+ od Rataje. Kvůli stagnaci rostlin jsem se rozhodl překalibrovat světlo na vyšší intensitu se špičkou 3500 lx. Když jsem světlo změřil s původním profilem, zjistil jsem, že mu klesla intensita (asi o 500 lx) a hlavně u modré složky. Je zřejmé, že LED se přehřívají, zvlášť v horkém létě.

Po zvýšení intensity světla jsem pozoroval, že řasy se začaly rozšiřovat velice rychle a rostliny stále stagnovaly a děravěly jim listy. Po dvou týdnech jsem zkrátil dobu osvitu o dvě hodiny, tzn. na 12 h. Na internetu jsem zjistil, že děravění listů a černání listů mohou být způsobeny nedostatkem fosforu, kromě manganu a železa, které jsem již dávkoval.

31.7. jsem koupil další tablety Tetra Crypto-Dunger, protože na kryptokoryny mají positivní vliv. Také jsem koupil hnojivo Maktron od Rataje, které dodává fosfor, a test Foskol na otestování hladiny Fosforu. Dále jsem koupil magnetickou stěrku na řasy. Při odstraňování řas houbou jsem nechtěně nabral zrnko písku a poškrábal sklo. Nechtěl jsem, aby se situace opakovala, tak jsem se zeptal prodavače ve Sklorexu, jak odstraňují řasy z prohlého skla oni. Ukázal mi magnetickou stěrku.

Při té příležitosti jsem ještě koupil jednu Skaláru amazonskou (Pterophyllum scalare) přírodní a dva páry Cichlidky ramirezovy el. blue (Mikrogeophagus ramirezi electric blue). Také jsem koupil rostlinu Vallisneria corkscrew a tři kusy Eleocharis parvulus.

Doma jsem dal ryby a rostliny do karanténního akvária.Rostliny jsem nasadil po dvou dnech. Ryby jsem nechal v karanténním akváriu několik dnů a pak přelovil do hlavního akvária. Některé ryby ze začátku otravovaly Cichlidky ramirezovy, ale po nějaké době je nechaly být.

Změřil jsem koncentraci fosforu ve vodě novým testem a zjistil jsem, že vzorek se vůbec nevybarvil. Takže jsem aplikoval 40 ml hnojiva Makron. Po týdnu, 13.8. jsme měnil vodu. Přidal jsem opět 3 tablety hnojiva Tetra Crypto-Dunge. Množství železa ve vodě bylo na slušné úrovni, tak jsem aplikoval pouze Bioflor a opět 40 ml hnojiva Makron.

Vypadalo to, že rostliny začaly opět růst a ubylo množství řas. Okraje listů přestaly být černé. U mnoha rostliny se prodloužily kořeny.

Mezitím v bombě CO2 došel plyn. Vydržela 7 měsíců. V Břeclavi je firma Rehas kousek od Tesca, tak jsem tam brzo ráno zajel. Jejich člověk mi dal přednášku, že rozměr matky na ventilu není typický pro Českou republiku, takže neměl správný klíč. Pak jsem si musel vyslechnout jeho názor, jak jsem ten CO2 set koupil draze, že on by mi ty komponenty sehnal levněji. Jak jsem to měl vědět? Kdyby takovou informaci měli na webu, tak jsem tu bombu nejel koupit do Brna, a koupil bych ji u nich. Potom mě začal přesvědčovat, že mé akvárium nepotřebuje CO2, protože jeho otec měl kdysi akvárium a nikdo to nepoužíval. Zvláštní přístup k zákazníkovi. Místo, aby řekl „přijďte zas, jak bude bomba prázdná,“ tak mě přesvědčuje, že CO2 nepotřebuju. Nakonec naplnění bomby stálo 90 Kč.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář