Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 11. 2016

Spuštění akvária

Zatímco Ana si užívala služebky v New Yorku, já jsem přemýšlel jaké kameny použít v akváriu. Byl jsem ten týden v Rožnově, tak jsem se byl podívat po nějakých kamenech v Bečvě. Hledat je v zimě na břehu a pod sněhem nebyla moc příjemná zkušenost. Byly to více méně kameny z pískovce, ale ani po umytí nebyly moc pěkné.

16.11., den před svátkem jsem se po cestě domů stavil v Brně v akvaristice Sklorex. Tam jsem se rozhodl koupit nějaké kameny typu Dragon Stone. Zároveň jsem koupil další výbavu do akvária – dlouhou pinzetu na sázení rostlin, testy, hnojivo a následující rostliny: Cryptocoryne wendtii 'Tropica', Staurogyne repens, Echinodorus uruguayensis 'Osiris', Echinodorus grisebachii 'Amazonicus', Echinodorus 'Tropica', Vallisneria spiralis, Vallisneria americana var. biwaensis, Anubias barteri var. nana a Vesicularia dubyana. Také jsem ještě koupil další písek.

Doma jsem dal rostliny na noc do starého 25litrového akvária. Z nového akvária jsem odstranil nevhodné kameny a písek. Možná je někdy použiju, pokud budu zakládat mořské akvárium. Následně jsem tam přidal nově koupený písek. Ten večer jsem si ještě napustil staré 70litrové akvárium vodou, abych ji nechal odstát do dalšího dne.

Ráno jsem se dal opět do aranžování. Použil jsem nové kameny Dragon Stone. Také jsem měl nějaké kameny z Dyje, které jsem nasbíral při venčení Lancíka u Vídeňáku. Ty prošly testem octem. Začal jsem napouštět vodu a sázet rostliny od nejmenších po největší. Předtím jsem zkrátil jejich kořeny. Dlouhá pinzeta je opravdu neocenitelný nástroj na sázení. V Akváriu bylo asi 70 litrů vody. Vallisnerie jsem zatím nesázel. Nechal jsem odstát dalších 70 litrů vody, abych odpoledne pokračoval. Pak jsem nasadil i vallisnerie. Ke kořenům cryptocoryne a echinodorus jsem do písku zahrabal tablety hnojiva Tetra PlantaStart. Do akvária jsem napustil celkem asi 150 litrů vody.

Po kompletaci filtru, jsem spustil topení a čerpadlo. Jsou na síťové napětí 230 V AC a doporučujíneponořovat do akvária ruce, pokud jsou zapnuty. Naštěstí v ČR jsou dost tvrdé (možná nejtvrdší na světě) normy na elektrickou instalaci, a tak náš byt je již vybaven proudovým chráničem. Jinými slovy - pokud by se proud nevracel stejnou cestou, proudový chránič okamžitě vypne přívod elektrické energie. Nemusím mít tedy strach.

Abych urychlil proces vytvoření bakteriálních kultur ve filtru akvária, použil jsem prostředek Bactoesex od Rataje. Výhodou tohoto výrobku je, že vedle bakteriálních kultur obsahuje i látky, které slouží jako výživa pro bakterie přeměňující nitrity (NO2) na nitráty (NO3). Po rozpuštění ve vodě se vytvoří mlha, ale do dalšího dne je voda čirá. V opačném případě by trvalo několik týdnů, než by se bakterie v akváriu namnožily.

Na závěr jsem změřil uhličitanovou tvrdost vody testem Karbon: asi 7,5 - 8,0 dKH. PH jsem změřil testem Akvin: asi 7,5. Pro danou uhličitanovou tvrdost by mělo PH být 6,8 – 7,0. Tak jsem použil trochu Acidonu, abych PH snížil. Také jsem aplikoval tekuté CO2. Hnojivo jsem zatím nepoužil. Nyní nechám akvárium běžet několik dnů bez ryb. Svícení nechám pouze 6 hodin denně.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář