Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 1. 2017

Opět krupička

Krupička z ryb zmizela po třech dnech užívání léku eSha Exit, v pondělí 26.12. Nicméně se pět objevila na Cichlidkách ramirezových ve středu 28.12. V návodu k léku se píše, že existuje odolný druh krupičky. V takovém případě je třeba lék dávkovat pět dnů na místo tří. Lék jsem opět nasadil a aplikoval pět dnů, tzn. do neděle 1.1.

V sobotu jsem změřil jsem koncentraci NO2 ve vodě testem Azotin, protože jsem vodu neměnil už dva týdny. Byl jsem překvapen, protože tentokrát se vzorek vody nezbarvil ani trochu do růžova. Raději jsem test provedl ještě jednou, abych si byl jist, že to není chyba. A opravdu, výsledek byl stejný, což znamenalo, že bakterie ve filtru již fungovaly dobře a NO2 bylo neměřitelné. Vodu jsem tedy neměnil.

Další týden jsem byl v Rožnově, takže jsem viděl výsledek léčení až v pátek 6.1. večer. Krupička ryby opustila. Avšak jedna Cichlidka Ramirezova electric blue, samec, byla v rohu u dna a zrychleně dýchala. Další den byla mrtvá. Další samec zmizel beze stop. Vzhledem k tomu, že nejmenší samec uhynul dříve, našel jsem ho zachyceného filtrem, zbyly sotva dvě samice – jedna obyčejná a druhá electric blue.

V neděli 8.1. jsem provedl výměnu části vody s odkalením dna. Hnědá řasa již zmizela z akvária. Do nové vody jsem doplnil Acidon. Bactoesex jsem tentokrát nepřidával, protože hodnoty NO2 byly neměřitelné. Jen jsem přidal hnojivo Bioflor.

Objevil jsem, že ta obyčejná Cichlidka ramirezova má u ocasu nějakou plíseň. Rybku jsem izoloval v malém akváriu, do kterého jsem dal vodu, kterou jsem vypustil z hlavního akvária při výměně vody. Měl jsem pouze lék eSha Exit a tak jsem jej aplikoval. V úterý jsem jel do Hodonína, kde jsem koupil léky eSha 2000 a eSha Optima. Nový lék je možno kombinovat s eSha Exit, takže jsem jej nasadil. Plíseň u ocasu zmizela, avšak rybka nebyla v dobrém stavu. Byla u dna a zrychleně dýchala. Dal jsem ji zpět do hlavního akvária, ale přežila pouze jeden den.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ramirezky a krupicka

Qk, 29. 10. 2021 19:14

Ramirezky jsem zkousel nekolikrat a pokazdy dostaly krupicku - ostatni ryby v pohode - asi jsou na ni extremne nachylny - a zrovna takovy pekny rybky ...