Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 4. 2019

Nové světlo LED

Světlo LED pracovalo na akváriu dva roky. Pozoroval jsem dva efekty:

  • Slábnutí intenzity hlavně v modré oblasti
  • Degradace epoxidového opláštění – žloutnutí

Slábnutí intenzity může souviset s přehříváním LED. Přehřívání může být způsobeno tepelnou izolací způsobenou epoxidovým opláštěním. Epoxidový povrch zežloutnul a je vidět, že se v určitých místech tavil. To způsobilo zhoršení intenzity světla a úbytek modré složky.

Rozhodl jsem se LED vyměnit za nové. Nový parametr, kterého jsem si začal všímat, bylo CRI. Udává kvalitu podání barev. Jinými slovy, vyšší hodna znamená lepší podání barev. Najít LED RGBW s vysokým CRI se mi nepodařilo. Napadlo mě spíše než použít RGBW pásek, použít dva typy pásků:

  • Pásek bílé s vysokým CRI
  • Pásek RGB na doladění barvy

Problém byl najít kryté pásky na 24 V s vysokým CRI. Nakonec jsem opustil od řešení s krytými pásky. Namísto toho jsem zkusil řešení s použitím nekrytých pásků, které jsem umístil do profilů krytých difusory. Výhodou je, že epoxidový povrch nebude žloutnout a zhoršovat ochlazování LED.

Nejdříve jsem zkusil najít nějaké takové pásky na eBay. Výběr je velký, ale kvalitní pásky nejsou levné. Nakonec jsem objevil eshop www.ledme.cz. Tento obchod nabízí profily, difusory a kvalitní pásky LED za rozumnou cenu. Poštovné je sice 200 Kč, ale vše dojde v jednom balíku a dobře zabaleno.

V tomto obchodě jsem objednal:

  • 24 V LED pásek 13 W/m, denní bílá s CRI 98, 2 metry, 398 Kč
  • 24 V RGB LED pásek 14,4 W/m, 4 metry, 680 Kč
  • Hliníkový profil Mikro, 6 metrů, 354 Kč
  • Difusor pro profil Mikro, 6 metrů, 330 Kč

Nové profily jsem nařezal na délku hliníkových profilů krytu akvária. Umístil jsem vždy tři na původní profil. Použil jsem trochu silikonu, abych je pevně přilepil. Také jsem použil teplovodivou pastu pro lepší odvod tepla. Na koncích jsem profily přišrouboval a konce vyplnil silikonem.

Do každé skupiny tří profilů jsem do prostředního profilu umístil bílé LED a do krajních RGB LED. Což ve výsledku: 1,7 m pásku bílých LED a 3,4 m pásku RGB LED. Výkonově asi 20 W bílých LED a 15 W každý z kanálů RGB LED. Na plný výkon má světlo intenzitu asi 3500 lx.

Sětlo je jasnější a je možno pozorovat i modrozelenou barvu na ploutvích některý ryb. Rostliny výrazně poporostly od doby, co jsem ho nainstaloval.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář