Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 1. 2017

Neonky červené

Po týdnu od spuštění karanténního akvária jsem začal zvažovat nákup dalších ryb.V sobotu 21.1. jsem koupil v Super Zoo v Břeclavi pět Neonek červených (Paracheirodon axelrodi) a dvě Skaláry amazonské (Pterophyllum scalare) typ koi a zebra. Doma jsem je dal do karanténního akvária.

Mezitím mi uhynul jeden pancéřníček. Dále pak z ničeho nic začala poslední Cichlidka Ramirezova el. blue (Mikrogeophagus ramirezi electric blue) dýchat rychle a držela se u hladiny. Změřil jsem NO2, ale hodnoty byly v pořádku. Další den jsem ji nenašel. Všiml jsem si, že jedna skalára (kouřová) má na hlavě něco jako červa. Příznaky tedy byly: rychlé dýchání (dušení) ryby a visuální kontakt objektu na kůži ryby. Na internetu jsem našel, že to může být žábrohlíst (Dactylogyrus, Gyrodactylus). Okamžitě jsem aplikoval lék eSha 2000. Ten se aplikuje alespoň tři dny. Další den to z hlavy skaláry zmizelo. Ale lék jsem aplikoval až do neděle. Opět nějaká nemoc, která se dostala do akvária pravděpodobně z nějakého obchodu. Opět se mi potvrdilo, že je nutné dodržovat pravidla: 1. Po koupi ryb, karanténa. 2. Brát ryby jen z důvěryhodných zdrojů.

Na rybách v karanténním akváriu se neobjevily žádné příznaky, tak jsem se rozhodl je v neděli po obědě přemístit do hlavního akvária. Vzal jsem nádobu, do které jsem nabral vodu z hlavního akvária. Nejdřív jsem chytil dvě nové skaláry a dal do této nádoby. Potom jsem pomalu ponořil nádobu do hlavního akvária a nechal skaláry vyplout. Mezikrok nádoby s vodou z hlavního akvária jsem podstoupil, abych minimalizoval riziko zanesení vody z karanténního akvária do hlavního akvária.

Potom jsem opět naplnil nádobu vodou z hlavního akvária a chytil těch pět neonek. Když jsem je vypustil do hlavního akvária, ostatní ryby je začaly pronásledovat jako kořist. Myslím, že nejhorší byly Tetry krvavé (Hyphessobrycon eques). Některé skaláry je také otravovaly. Po nějaké době se uklidnily a neonky začaly klidně plavat. Další den byly všechny živé. Ryby si na sebe zvykly.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář