Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 5. 2021

Zkouška s LED na 24 V

Od minule se mi podařilo rozběhnout ADC na měření napětí a proudu. To vyžadoval návrh určitých obvodů. ADC modul na ESP32 není žádná sláva. Je dost slabý. ADC nemá automatické spouštění a nemá ani interrupty na konci konverze. Je tu možnost propojení ADC na I2S, které používá DMA a interrupty. Zkusil jsem tutu možnost, i když je to trochu přestřel pro měření napětí a proudu v tomto případě. Bohužel je to nereálné, protože se náhodně ztrácí samply.

Nakonec jsem musel zůstat u manuálního spouštění ADC z interruptu timeru. Vyčítání a překonfigurování ADC dělám v interruptu jiného timeru. Zde očekávám, že vzorek bude změřen v definovaném čase (s určitou rezervou).

Samotné ADC neměří moc přesně. Spodních a horních 100 mV je prakticky neměřitelných. Takže při měření v rozsahu 0 – 3,3 V jsem schopen použít oblast 0,15 – 3,15 V. A ještě je třeba křivku ADC kompenzovat. Jinými slovy, asi jedno z nejhorších ADC, se kterým jsem se v životě setkal.

Ale i přes tu bídu se mi podařilo napsat algoritmus, pomocí kterého jsem schopen dostat napětí a proud, a ještě je trochu profiltrovat.

Také jsem navrhnul krabičku, do které bych umístil řídící desku. Bude ji třeba ještě poupravit. Ale už mám určitou představu o velikosti, až budu navrhovat řídící desku.

Krabička pro jednotku Aquasky

Hodně času mi zabralo vytvoření unit testů. Řekl bych od Vánoc až do května. Psaní testů je něco, co není moc vidět. Ale jedná se od desetitisíce řádků důležitého kódu, který odhalil chyby a slabá místa. Testy mi pomohly odhalit např. chybějící dealokaci paměti. Taková chyba by se projevila po čase, až by systému došla paměť.

Na následujícím videu je záznam dvou testů s LEDs na 24 V:

  • Od rozednění do setmění. Výkon LED dosahuje 42 W.
  • Pomalé rozednění 0 – 0,1 % za minutu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

AquaSky

Pavel, 27. 8. 2022 8:59

Ahoj, jestli Vám přístroj funguje tak jak ukazujete na videu, měl bych o něm zájem. Jsem akvarista a moc mě Váš článek o TC420 zaujal. S touto jednotkou bojuji již 4 roky a to co jste demonstroval na videu je naprosto úžasné. Děkuji mail: pavelcechjihlava@gmail.com