Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 2. 2024

Pomocné výstupy a ochrana proti otravě CO2

Po nějaké době zase přicházím s novinkami o vývoji AquaSky. Jednotku testuji na akváriu již skoro rok. Bylo třeba doladit hodnoty pár součástek. Jinak funguje dobře.

Poslední věc, kterou jsem dodělal, jsou pomocné výstupy. Pomocné výstupy slouží na ovládání jiných zařízení, které nevyžadují PWM. Jsou to např. spínání CO2, ventilátorů či jiných podpůrných prvků na akváriu.

Výstupy jsou dva s možností napětí 5 V nebo napětí odpovídající napájecímu napětí jednotky. Sepnutí a vypnutí těchto výstupů je možno programovat s přesností na minuty. Dále je možno přidat spoušť. Spouští se rozumí podmínka, za které se sepne a vypne. Je možno zvolit velikost proudu nebo výkonu, při kterém se sepne. Dále se zadá hystereze. Pokud proud (výkon) klesne pod hodnotu poníženou o tuto hysterezi, výstup se vypne. Výstupy jsou také chráněny proti nadproudu.

Proč budeme chtít spouštět CO2 pomocí velikosti proudu či výkonu? CO2 může být pro ryby nebezpečné, pokud se nespotřebovává. A k tomu může dojít, pokud přestane fungovat osvětlení. V takovém případě proud spadne. Pokud tedy proud měříme, je v naší moci vědět, kdy světlo nesvítí. A můžeme naprogramovat výstup, aby se vypnul a ochránil tak ryby proti otravě CO2.

V mém případě používám výstup 1 na ventilátory a výstup 2 na relé CO2. Nastavení je:

  • Výstup 1:
    • Časové okno: 9.30 – 17.30
    • Spoušť: žádná
  • Výstup 2:
    • Časové okno: 7.00 – 17.30
    • Spoušť: Výkon, 10 W, hystereze 2 W.

Takže ventilátory se sepnou v 9.30 a vypnou v 17.30. CO2 se zapne, jakmile výkon překročí 10 W, ne dříve než v 7.00. A vypne se, až výkon spadne pod 8 W, nejpozději v 17.30.

Na videu demonstruji funkčnost. Pro snadné pořízení záznamu jsem použil jiné nastavení. Také je tam simulace poruchy osvětlení, kdy se výstup vypne. Jak jsem uvedl, výstupy fungují s přesností na minuty. Tzn. výstup se nezapne nebo nevypne okamžitě. Pro spoušť se nebere okamžitá hodnota proudu či výkonu. Bere se průměr za poslední minutu.

Pro CO2 jsem si vytvořil zásuvku, kterou lze spínat 5 V. O ní však napíši v jiném článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář