Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 1. 2018

Zpět doma

Vrátil jsem se z Brazílie v úterý 12.12. a zjistil jsem, že rostliny v akváriu dost poporostly. Některým proděravěly listy. Bylo třeba ostříhat listy, hlavně u vallisnerií. Změřil jsem hodnoty železa, fosforu a NO3. Železo bylo na nízké úrovni, stejně tak fosfor. Avšak NO3 bylo dost vysoko. Také došlo CO2, které jsem jel hned další den brzo ráno naplnit, abych co nejdříve obnovil dodávku CO2.

Výměnu vody jsem provedl v sobotu 16.12. a zároveň jsem vyměnil také zelenou houbu Nitrax ve filtru. Přidal tři tablety Tetra Crypto-Dunge, 15 ml hnojiva Easy Life Profito a 20 ml hnojiva Easy Life Fosfo. V pondělí jsem se stavil ve Sklorexu a koupil také hnojivo Easy Life Kalium-Potassium, které dodává draslík. Také jsem koupil tablety Tetra Crypto-Dunge, které došly. Hned ten večer jsem aplikoval 10 ml nového hnojiva.

Ve čtvrtek 21.12. jsem změřil množství fosforu a bylo stále na nízké úrovni. Tak jsem aplikoval 20 ml hnojiva Fosfo a současně 10 ml hnojiva Kalium-Potassium.

V neděli 24.12. jsem ve filtru vyměnil jednu jemnou filtrační houbu, která už tam byla více než rok. Opět jsem provedl měření fosforu. Vzhledem k podobným výsledkům, jsem aplikoval 15 ml hnojiva Profito, 20 ml Fosfo a 10 ml Kalium-Potassium.

A pokračoval jsem stejným způsobem ve čtvrtek 28.12. a neděli 31.12. Vzhledem k tomu, že měřené hodnoty byly podobné, došel jsem ke schématu dávkování hnojiva:

  • ​15 ml Profito jednou týdně
  • 20 ml Fosfo dvakrát týdně
  • 10 ml Kalium-Potassium dvakrát týdně
  • 3 tablety Tetra Crypto-Dunge jednou za měsíc

Vypadá to, že na rostliny to má positivní přínos. Děravění listů mizí a list rostou více vybarvené. Eleocharis parvula se rozrůstá. A Anubias bartery vykvetl.

V pátek 6.1. jsem změřil NO3 a hodnota byla asi 40 mg/L, což by mělo být v pořádku. V neděli jsem vyměnil vodu a aplikoval všechna hnojiva.

Bohužel, přišel jsem o tři Cichlidky ramirezovy el. blue (Mikrogeophagus ramirezi electric blue). Dvě zmizely a třetí jsem našel mrtvou na dně.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář