Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 3. 2019

Změny

Rozhodl jsem se udělat nějaké změny v akváriu. Největší změnou byla úprava pravé část akvária. Ve Sklorexu jsem koupil několik kamenů Dragon stone, abych vytvořil skály. Musel jsem odebrat jeden velký kámen, na kterém byla rostlina anubias. Rostlinu jsem rozstříhal na menší kusy, které jsem umístil kolem skal. Původní kámen jsem umístil svisle a na jeho vrcholku ponechal kousek rostliny anubias.

Začátkem ledna jsem na www.juwelakvarium.cz objednal pár věcí: výtokovou trubici pro filtr Juwel, žiletky pro škrabku a kovový ventil na hadičku 4/6. Kovový ventil nedoporučuji pro CO2, protože při vyšším tlaku netěsní. Výtokovou trubici jsem umístil na výstup z filtru a přesměroval tak proud vody v akváriu. Původně proudy vody vystupoval z filtru kolmo na čelní sklo a dělil se na dva proudy. Nebylo to dobré pro růst rostlin ani pro ryby. Nyní proud z filtru teče kolem levé strany akvária a obtéká čelní sklo. Výsledkem je klidnější proudění pouze v jednom směru a méně řas na čelním skle. Rostliny teď mohou být umístěny v prostoru před filtrem.

Ná stránce www.rostlinna-akvaria.cz jsem ke konci února objednal také pár věcí: Testy od Rataje NO2 Azotin a NO3 Azotan, a také novou vysokotlakou hadičku. Provedl jsem několik měření a hodnoty železa, fosforu a NO2 byly v pořádku. Byl jsem však velmi překvapen, že NO3 bylo na mezi měřitelnosti asi 5 – 10 mg/L. To byl pro mne velice dobrý výsledek. Před nějakou dobou jsem zde uvedl, že test Nitrat od Aquaru už nefunguje. Zkusil jsem tedy znovu provést test i tímto testem, bohužel vůbec se nevybarvil. Když jsem použil tento test na vzorek 50 mg/L, který je součástí testu Azotan, test se vybarvil. Tudíž musím konstatovat, že test nějak funguje, ale není zdaleka tak citlivý jako test od Rataje. Chyba tedy nebyla v testu. Hodnota NO3 v mém akváriu již byla pod hranicí citlivosti testu Aquar.

Před časem jsem popisoval problém jedné skaláry (Pterophyllum scalare), které se začala rozpadat tlama. Plíseň se začala rozšiřovat i na ploutve. Skaláru jsem izoloval do 50litrového akvária. Do 50 litrů vody jsme rozpustil 100 g soli. Také jsem aplikoval eSha 2000. Plíseň se přestala rozšiřovat, z ploutví zmizela a tlama přestala být černá. Jenže potom jí opuchly prsní ploutve a skalára neplavala koordinovaně. Umístil jsem ji opět do karantény se solí, ale nezabralo to. Skalára se naučila plavat pomocí ocasní ploutve. Vydržela tak několik měsíců. Později se schovávala do kryptokoryn, aby ji neunášel proud. Naposledy jsem ji viděl 9. března. V ten den jsem odjel na týden lyžovat do Cortiny d’Ampezzo. Po návratu už jsem rybu nenašel. Zbyly na dně pouze kosti a šupiny. Asi nepřežila a ostatní ji sežraly.

Co se týče ventilátorů na chlazení LED – vyzkoušel jsem různé typy na eBay. Všechny začaly být hlučné. Nakonec jsem objevil na www.gme.cz ventilátory Sunon Maglev. Ty využívají magnetické levitace místo ložiska. Jeden stojí asi 160 Kč, ale je opravdu tichý. Koupil jsem dva kusy a doporučuji jej.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář