Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 2. 2017

Žloutnutí rostlin

Listy některých rostlin žloutly a degradovaly. V akváriu bylo dost světla a CO2, takže to muselo způsobovat něco jiné. Na internetu jsem zjistil, že by to mohl způsobovat nedostatek nějakého důležitého prvku ve vodě jako mangan (Mn) nebo molybden (Mo). V pátek 20.1. jsem jel přes Brno domů, tak jsem se zastavil ve Sklorexu. Koupil jsem tam hnojivo od Rataje: Mangan+ a Molybden+. Také jsem koupil rostliny Hemianthus callitrichoides jako náhradu za Staurogyne, které žloutly a opadaly jim listy.

Doma jsem nově koupené rostliny dal do karanténního akvária. Další den jsem je nasadil do hlavního akvária. Jejich sázení není jednoduché. Aplikoval jsem hnojivo Mangan+. V týdnu jsem ještě přidal trochu Molybden+.

Uplynul týden a nebyl znát výrazný výsledek aplikace hnojiva. Nově koupené rostliny rychle zežloutly. Rozhodl jsem se koupit test železa (Fe) ve vodě. V pátek 3.2. jsem jel opět přes Brno, tak jsem ve Sklorexu koupil test Ferrin od Rataje. Také měli krásné kobercové rostliny Eleocharis pusilla, od kterých jsem koupil dva kusy.

Doma jsem dal nově koupené rostliny do karanténního akvária. Od výměny vody v akváriu uplynuly čtyři týdny a bylo tedy načase vyměnit část vody. Nikdy předtím akvárium nefungoval tak dlouho bez výměny vody. V pátek večer jsem si napustil 80litrové akvárium vodou a nechal odstát. Další den jsem vyměnil 50 litrů vody a ještě jsem vyměnil 20 litrů v karanténním akváriu. Nové rostliny jsem rozdělil na menší kousky a nasadil v akváriu. Uhlíkovou houbu do filtru jsem přestal používat. Myslím, že ve funkčním akváriu není nutná a výrobci ji nabízí, protože si lidi myslí, že je nutná. Vzhledem k tomu, že se musí často měnit, je výhodná především pro výrobce.

Další den jsem změřil množství železa ve vodě testem Ferrin. Vzorek se vůbec nezbarvil, tzn. ve vodě bylo velmi malé množství železa. Aplikoval jsem hnojivo Bioflor. Je však třeba koupit nějaké hnojivo na doplnění železa.

Konečně mi došly balíčky z Čína se zbožím, které jsem objednal na eBay: Difusér na CO2 a zpětný ventil. Difusér je skleněný a má uvnitř cívku, která umožňuje počítat bublinky. Takový jsem viděl pouze na eBay a vyšel jen na 70 Kč. Zpětný ventil je kovový a vyšel jen 50 Kč. Zkoušel jsem je připojit na vzduchovací motorek a nevyšla ani bublinka. Potřebují vyšší tlak z bomby. Po napojení na bombu CO2 fungují dobře.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář