Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 10. 2017

Úpravy v akváriu

26.9. jsem si všiml, že jedna Neonka červená má plíseň. Chtěj jsem aplikovat lék eSha 2000, ale už došel. Zatím jsem připravil malé 25litrové akvárium na karanténu. Další den jsem se stavil ve Skorexu v Brně, abych koupil eSha 2000. Při té příležitosti jsem koupil kameny Dragon stone, protože jsem plánoval úpravu dna. Doma jsem nemocnou rybu přelovil do karanténního akvária a aplikoval lék. Další den jsem si všiml další neonky, která měla nějaké objekty na těle. Tak jsem ji také přelovil. Bohužel ta první neonka nepřežila dlouho.

V akváriu jsem chtěl provést změny, protože rostliny již byly dost přerostlé a akvárium nevypadalo nejlépe. Potřeboval jsem objednat další rostliny. Na eShopu obchodu Rataj jsem objednal tři kusy Eleocharis parvula a jeden kus Vallisneria corkscrew. Viděl jsem, že na web Rataj nabízí nový produkt - černý vulkanický písek Volcano Black. Také mají video na youtube. Říkal jsem si, že by jej bylo zajímavé vyzkoušet. Tak jsem objednal 8 litrů. Do objednávky jsem také přidal jedno balení písku Nové dno, 2 litry hnojiva Makron a kuličky Bivoj. Objednávku jsem odeslal v úterý večer.

V pátek mi došlo objednané zboží ve velké krabici. Když jsem krabici otevřel, zjistil jsem, že sáček s pískem je děravý. Písek se dodává vlhký, takže krabice trochu navlhla. Naštěstí se nic nepoškodilo.

Vyjmul jsem rostliny z balení a kvetináčků a dal je do odstáté vody. Do vody jsem přidal trochu léčiva eSha 2000. Rostlina Vallisneria corkscrew měla vcelku dlouhé kořeny v porovnání s rostlinami koupenými v jiných obchodech. Vždy mi vadilo, že se Vallisnerie nadají jednoduše zasadit, protože mají moc krátké kořeny.

Další den 7.10. jsem vyhrnul rukávy a pustil se do práce na akváriu. Bylo třeba vyměnit část vody. Nejdřív jsem vytahal rostliny Vallisneria. Některé již byly škaredé a bylo třeba je přebrat. Nechal jsem si jen pár nejhezčích. Dále jsem vytáhal rostliny Ludwigia rupens a Echinodorus urugayensis. Echinodorus bylo také třeba přebrat, protože byly obrovské. Také jsem vyndal dřevo ze zadní části akvária a nechal běžet nějakou dobu filtr, aby kal trochu sednul.

Poté jsem začal odpouštět vodu. Části dna, kde byly předtím rostliny, bylo třeba dosti odkalit. Potom jsem začal umísťovat nové kameny tak, abych vytvořil hranici terasy. Kameny jsem před použitím důkladně propral a převařil. Také jsem propral nový vulkanický písek a převařil. Vulkanický písek obsahuje dost černého prachu, který zůstával vždy na spodu. Abych vodu příliš nezakalil, nabral jsem písek do plastové krabičky a uzavřel. Ponořil jsem ji a otevřel jsem krabičku až těsně nad dnem. I tak se voda částečně zakalila a snížila se viditelnost. To jsem opakoval několikrát. Na dno jsem umístil asi 4 litry písku. Potom bylo třeba umístit písek z druhé strany kamenů.

Propral jsem a převařil asi půl litru písku Nové dno a umístil na dno. Dále jsem nechal vodu trochu uklidnit, aby byla průhlednější, a začal jsem sázet rostliny. Černý vulkanický písek je dost hrubý a rostliny s velkými kořeny se do něj jednoduše nesází. Umístil jsem rostliny Ludwigia rupens, potom Echinodorus. Některé jsem musel vyhodit, protože už tam nebylo moc místa. Dále jsem umístil pár kusů Vallisneria spiralis a corkscrew. Nakonec jsem zasadil Eleocharis parvula.

Mohl jsem začít napouštět vodu. Voda byla dost zakalená, takže jsem s akváriem nic víc nedělal. Další den byla voda krystalická. Změřil jsem úroveň železa. Ta poklesla. Tak jsem přidal čtyři tablety Tetra Crypto-Dunge. Úroveň fosforu byla také na nízké úrovni, takže jsem aplikoval 75 ml hnojiva Makron.

Dále bylo třeba dodat ještě trochu černého vulkanického písku.Takže jsem opět propral a převařil trochu písku a přidal do zadní části. Tento písek je nutno nabírat z nádoby s vodou. Na dně potom zůstane černé bahno, které kalí vodu a kterému se chceme vyhnout.

Po týdnu běhu jsem změřil hladinu železa a fosforu. Fosfor byl stále na nízké úrovni, tak jsem aplikoval 40 ml hnojiva Makron. Hladina železa se zvýšila, ale ještě nebyla na optimální úrovni. Takže jsem aplikoval 10 ml hnojiva Colour Fe+ a 10 ml hnojiva Mangan+.

Mezitím stav neonky v karanténním akváriu se nezlepšil. Dožila se pouze středy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář