Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 12. 2016

Světlo LED

Dnes mi konečně došla jednotka TC420 Programmable Time Controller, kterou jsou objednal asi na začátku listopadu na eBay. Jednotka slouží k ovládání intenzity až 5 kánálů LED. Umožňuje nadefinovat tabulku s časy, pro které se nastaví intenzita konkrétních kanálů LED. Jednotka funguje pro 12–24 V stejnosměrného napětí a poudem až 4 A na kanál. Cena jednotky je asi 600 Kč.

Již dříve mi došlo 5 m voděodolného pásku LED RGBW, který jsem objednal na eBay za asi 800 Kč. Bílý kanál u těchto LED má neutrální bílé světlo 4000 K. Když dáme dohromady tři barvy: červenou, zelenou a modrou, výsledné spektrum bude mít tři extrémy v těchto barvách. V těchto bodech budou intenzity nejvyšší. Aby se spektrum lépe rozprostřelo, je tam ještě bílý kanál, který zesílí intenzitu barev, které leží mezi těmi extrémy – hlavně žlutou a modrozelenou. Výkon pásku od délce 5 m je 72 W. Aby nebyly na vodičích takové ztráty, objednal jsem pásek na 24 V, což by při maximálním výkonu znamená proud 3 A.

Kvůli chlazení je třeba nalepit LED pásek na nějaký kovový profil, nejlépe hliník, který je lehký a dobře odvádí teplo. U firmy ALMS v Brně Modřicích jsem objednal hliníkové profily 40 x 20 x 2 mm s hmotností 0,6 kg/m - délky 32 cm, 42 cm a 2 kusy po 52 cm. Celkem to vyšlo na 165 Kč. Bylo třeba navrtat díry do profilů a udělat v nich závity. Profily jsem přimontoval šrouby k plastovým krytům akvária. Na jeden profil jsem nalepil 3 pásky vedle sebe. Pásky bylo třeba propojit dráty a na koncích zaizolovat.

Přední a zadní část krytu akvária jsou nezávislé a každá má svůj 5pinový konektor, aby je bylo možno snadno odpojit. Od programovatelné jednotky vedou dva 5vodičové kabely pro přední a zadní část krytu akvária.

Aby bylo možno imitovat profil slunce, bylo třeba změřit barvu a intenzitu slunce. Pro měření profilu slunce jsem použil sondu pro kalibraci monitorů x-rite i1Display Pro. Sondu jsem položil k oknu a měřil slunce od poledne do západu po 15 minutách a při západu častěji. V prosinci slunce zapadá v 16 hodin, takže to netrvalo dlouho. Problém nastal, že se před západem slunce objevil mrak, který měření trochu zkreslil. Hodnoty jsem zaznamenal do tabulky v Excelu a to čas, intenzitu a barvu světla v souřadnicích x-y.

Nyní bylo třeba nastavit světlo akvária. Celý kryt z akvária jsem vzal do temné místnosti a položil na židle. Sondu jsem umístil pod světlo. Originální světlo s dvěma zářivkami T5 (celkem 56 W) mělo 1700 lx a barvu x = 0,296, y = 0,339. Nové LED světlo, pokud jsem zapnul pouze kanál bílé barvy (výkon 18 W), mělo intenzitu 2500 lx. Pokud jsem zapnul všechny čtyři barvy dohromady (kde zdroj dal pouze 65 W) intenzita byla 6500 lx. Rozhodl jsem se nastavit špičku, která odpovídá času poledne, na 4500 lx.

Časy v tabulce jsem přepočítal tak, aby den trval 12 h. Poledne jsem nastavil na 14 hodin, z čehož vyšlo rozumné osvětlení mezi 8–20 h. Pro každý bod času jsem aplikoval kombinaci čtyř hodnot PWM 0–100 % tak, aby intensita a souřadnice barvy světla odpovídaly hodnotám v tabulce. Jednotka TC420 umožňuje lineárně interpolovat hodnoty mezi dvěma časy. Při hodně nízkých intenzitách již bylo třeba měnit hodnoty skokově bez interpolace, protože jednotka umožňuje měnit hodnoty po 1 procentu PWM. Toto může způsobovat ujíždění barev, pokud jsou hodnoty hodně nízké. Pro moment před východem a po západu slunce jsem aplikoval slabé bílé barvy přechodem přes fialovou. Krajní hodnoty před vypnutím a po zapnutí bylo 1 % modré barvy.

Kryt s novým osvětlením jsem umístil zpět na akvárium.Z původního světla jsem pouze vymontoval trubice a měnič jsem ponechal nedotknutý. Probarvení akvária je s novým světlem živější a přirozenější. Co mě překvapilo, že kolem poledne začaly z listů rostlin vycházet bublinky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář