Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 1. 2019

Smrtelné CO2

V prosinci mi došel Seachem Flourish Excel a nepozoroval jsem žádný efekt jeho používání. Našel jsem ještě zbytek Tetra CO2 Plus. Ten dodává také CO2 jako Seachem Flourish Excel. Tak jsem jej použil. Bylo to těsně před mým odletem do Barcelony. Na Vánoce jsem se vrátil a čekal mě šok: Jeden Peřovec Schoutedenův (Synodontis schoutedeni) byl mrtvý, zachycen u filtru. Potom jsem si všiml, že zmizelo asi 10 Neonek červených (Paracheirodon axelrodi). Nechápal jsem, co se stalo. Říkal jsem si, jestli krmítko nedávalo málo potravy a neonky se tak nestaly kořistí. Žádné vysvětlení jsem neměl.

6. ledna jsem čistil akvárium. Trochu jsem zredukoval Anubias a přemístil trochu dřeva, aby bylo více místa pro rostliny. Přitom jsem aplikoval vše, jako vždy: eSha Pro-Phyl, eSha Optima, Easy Life Profito, Easy Life Kalium-Potassium, Easy Life Fosfo a tablety Tetra Crypto-Dunge. Ještě jsem dodal Tetra CO2 Plus.

Následující den jsem byl opět šokován. Našel jsem mrtvého druhého peřovce. Pak jsem zpozoroval, že tam neplave žádná neonka. Pět mrtvých bylo zachyceno filtrem. Potom jsem našel ještě dvě na hladině. Nechápal jsem v ten moment, co se děje. Že by filter?. Tak jsem přidal jednu dávku BactoEsex od Rataje. Pro jistotu jsem také vypnul CO2.

Potom jsem přemýšlel, co jsem udělal jinak. Vzpomněl jsem si na Tetra CO2 Plus. To jsem aplikoval také v prosinci, kdy ryby uhynuly poprvé. Na láhvi je uvedeno datum spotřeby do února 2019. Je možné, že prostředek začal být stářím pro některé ryby toxické.

Tetra CO2 Plus

Něco podobného jsem zjistil při měření NO3 testem Nitrat od Aquaru. Jeho trvanlivost je do léta 2019. Avšak už s ním nic nezměřím. Barva se nemění. Naopak NO2 test Azotin od Rataje, který už prošel před rokem a půl, stále měří.

Aquar Nitrat

Rataj Azotin

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář