Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 12. 2017

Rok poté

Uplynul rok od založení akvária. Od poslední výměny vody jsem aplikoval hnojivo Makron na doplnění fosforu. Zvýšil jsem dávku na 50 ml týdně. Také jsem aplikoval 10 ml hnojiva Mangan+. Kryptokoryny se dost rozrostly, stejně tak vallisnerie. U vallisnerií musím stříhat listy, aby tolik nestínily. U ludwigií je stále problém s děravěním a opadáváním listů. Problém děravění listů je také u rostlin Echinodorus.

Další výměnu vody jsem kvůli nedostatku času provedl po pěti týdnech 11.11. Dostatečně jsem odkalil dno a ostříhal rostliny. Další den jsem umístil do dna kuličky hnojiva Bivoj a čtyři tablety Tetra Crypto-Dunge. Změřil jsem úroveň železa a fosforu. Ani jedno nebylo na požadované úrovni. Tak jsem aplikoval 100 ml hnojiva Makron a 20 ml hnojiva Mangan+.

V pátek 17.11. bylo třeba opět ostříhat listy některých rostlin. Také jsem změřil hodnotu fosforu. Opět byla pod požadovanou úrovní. Tak jsem přidal 80 ml hnojiva Makron a 10 ml hnojiva Mangan+. Problém těchto hnojiv je, že barví vodu a akvárium je potom tmavší s nádechem do červena.

V neděli jsem změřil hodnotu železa. Ta byla trochu nad požadovanou úrovní. Také jsem změřil úroveň fosforu. Ta byla stále pod požadovanou úrovní. Přidal jsem pouze 10 ml hnojiva Makron. Toto hnojivo obsahuje také železo, tak ho nemůžu moc aplikovat, abych nezvyšoval úroveň železa. Asi budu muset sehnat nějaké hnojivo, které obsahuje čistě fosfor. Přidal jsem také 10 ml hnojiva Mangan+.

Ve středu jsem se zastavil ve Sklorexu v Brně. Koupil jsem komplexní hnojivo Easy Life – Profito a Easy Life - Fosfo, které pouze dodává fosfor. Také jsem koupil test Nitrat od Aquaru na měření NO3. Doma jsem změřil hodnotu NO3 a byla opravdu vysoká. Bude třeba vyměnit část vody. Napustil jsem staré akvárium, abych nechal vodu odstát.

V pátek jsem vyměnil 50 litrů vody a změřil jsem opět hodnotu NO3. Vypadalo to, že je mezi 50 a 80 mg/L. Změřil jsem také množství železa. Železo bylo v pořádku. Aplikoval jsem 15 ml nového hnojiva Easy Life Profito. Také jsem změřil množství fosforu. To bylo na nízké úrovni, tak jsem přidal 15 ml hnojiva Easy Life Fosfo. Toto množství by mělo zvýšit obsah fosforu o 0,5 mg/L. V sobotu jsem změřil fosfor znovu a hodnota byla stále pod požadovanou úrovní. Přidal jsem tedy asi 7,5 ml hnojiva Fosfo.

Výhodou hnojiv Easy Life oproti Rataj je, že nebarví vodu a tím nesnižují intensitu světla dopadajícího na dno. V sobotu jsem odletěl do Ria, tak uvidím efekt, až se vrátím. Nicméně budu monitorovat běh akvária přes IP kameru.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář