Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 9. 2017

Přehřívání akvária

Přidávání fosforu do vody se osvědčilo. Listy rostlin přestaly černat a celkově ubylo řas. Také odstraňování řas magnetickou stěrkou je mnohem snazší. Jen těsně u dna je nutno řasy odstranit ručně – to dělám nehtem.

Problém, který mi dělal starosti, bylo přehřívání akvária. Teplota vody rostla ke 30 °C. Hliníkové profily, na kterých jsou umístěny LED, byly velice horké. Rozhodl jsem se pro umístění 12voltového ventilátoru (50 x 50 mm) na chlazení procesoru do otvoru krytu akvária. Našel jsem starou nabíječku od telefonu Nokia, která má parametry 5 V a skoro 1 A. 12voltový ventilátor se při 5 V netočí tak rychle a není tudíž tak hlučný.

Nejdříve jsem ho umístil tak, aby foukal dovnitř. To ale čeřilo hladinu a voda se rychleji odpařovala. Tak jsem jej obrátil, aby horký vzduch vysával ven. Řekl bych, že se to osvědčilo ateplota vody nerostla tak vysoko. Protože otvor v krytu odpovídal ventilátoru 60 x 60 mm, objednal jsem na eBay vhodnější ventilátor. Cena byla as 45 Kč. Když mi došel, pouze jsem vytvořil gumovou podložku a provrtal kryt akvária, abych mohl ventilátor uchytit šrouby. Zdroj 5 V, který ventilátor pohání, jsem zapojil do časově spínané zásuvky. Takže ventilátor běží pouze během určité intensity osvětlení, kdy je třeba chladit.

Dále jsem zkoušel umístit malé ventilátory 25 x 25 mm na okraj hliníkových profilů LED. Ventilátory tlačily vzduch profilem a profil se tak ochlazoval. Zdroj od Nokie další čtyři ventilátory utáhne. Problém je, že profil má rozměr 40 x 20 mm, takže je nebylo možno umístit dovnitř profilu, což způsobovalo trochu hluk jako kompresor ledničky. Později jsem je odmontoval. Na eBay jsem našel ventilátor 15 x 15 mm za asi 150 Kč. Slouží na opravdu malý integrovaný obvod. Zkusil jsem jeden objednat na zkoušku.

Vodu v akváriu jsem opět měnil až po čtyřech týdnech 10.9. Bylo vidět, že fosfor rostlinám opravdu pomohl. Změřil jsem hladinu železa a byla na správné úrovni. Neaplikoval jsemžádné hnojivo, abych přidal železo (Bioflor nebo Colour Fe+), ani tablety Tetra Crypto-Dunge. Hladina fosforu byla stále pod optimální úrovní, tak jsem přidal 60 ml hnojiva Makron a také 40 ml hnojiva Mangan+.

Od té doby, co jsem přidal další ryby, opět zmizela jedna Skalára amazonská (kouřová). Neumím si to vysvětlit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář