Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 12. 2016

Nový profil světla LED

Se světlem LED jsem velice spokojen. Rostliny pěkně rostou a vybarvení akvária je mnohem příjemnější než za použití zářivek. Nyní se voda při zapnutém osvětlení otepluje méně. Při použití zářivek to bylo asi o 1 °C, zatímco s použitím LED je to jen o 0,5 °C.

Ve čtvrtek 29.12. se obloha po dlouhé době vyjasnila. Výtečná příležitost změřit slunce bez vlivu mraků. Neváhal jsem a začal opět měřit intenzitu a barvu slunce. Měl jsem štěstí, protože obloha vydržela jasná celé odpoledne a mohl jsem tak změřit profil slunce až do úplného západu.

Hodnoty z nového měření jsem opět uložil do tabulky Excelu. Jelikož veliká intenzita osvětlení stimulovala růst řas v akváriu, rozhodl jsem se intenzitu světla snížit. Polední špičku jsem tedy snížil ze 4500 lx na 3000 lx a všechny hodnoty v nové tabulce přepočítal vůči tomuto maximu. Čas poledne jsem posunul na 13.00 hodin a den jsem ponechal 12 hodin dlouhý.

Další den jsem sundal kryt akvária s LED světlem a položil přes židle. Sondu jsem umístil pod světlo a místnost zatemnil. Postupně jsem kalibroval hodnoty RGBW kanálů pro jednotlivé časy, aby odpovídaly nové intenzitě a barvě. Kvůli nižší intenzitě byla nejvyšší hodnota PWM 63 %. To znamená, že při nižších intenzitách je regulace hrubší. Poslední hodnoty při západu slunce se již mění skokově bez interpolace: oranžová, bílá, světle modrozelená, světle modrá a modrá. Po modré barvě se světlo vypne. Při východu slunce je pořadí opačné, tzn. světlo se zapne začínajíc modrou barvou. Intenzity se se změnou barvy mění, takže to vytváří věruhodný západ nebo východ slunce.

S nově nastaveným profilem slunce je probarvení akvária mnohem přirozenější.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář