Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 8. 2019

NO3 nízké... Easy Life nebo Seachem?

Díky novému světlu rostliny rostou rychle. Avšak v květnu jsem začal pozorovat deformaci listů u některých rostlin. NO3 bylo nízké. Tak jsem 6. května koupil hnojivo dodávající dusík: Seachem Nitrogen. Toto hnojivo se liší od ostatních tím, že dodává dusík ve dvou formách. Chtěl jsem jej vyzkoušet. Dávkoval jsem jej nejdříve doporučenou dávkou 2,5 ml dvakrát týdně.

Na fotce je možno vidět test vody z 9. května: NO3 je pod hranicí měřitelnosti, fosfor je 0,5 mg/L a železo je 0,5 mg/L.

akv39test.jpg

Potom jsem NO3 dávkoval 5 ml, někdy 10 ml. Zároveň jsem přešel na značku Seachem u hnojiva pro draslík, fosfor a komplexní hnojivo Flourish. Draslík a fosfor se musí dávkovat stejně jako u Easy Life a při dvojnásobné ceně se tedy nevyplatí. Když mi došel fosfor a draslík od Seachemu, objednal jsem opět Easy Life Fosfo a Kalium.

Pouze hnojivo Seachem Flourish dodává železo jinak a je koncentrované. Dodávám ho dvakrát týdně po 5 ml oproti 15 ml EasyLife Profito. Tudíž toto hnojivo by mělo vyjít výhodněji.

Po nějaké době jsem NO3 změřil a NO3 je stále neměřitelné, fosfor a železo dokonce klesly. Rostlinám hnojivo Seachem Nitrogen prospívá. Nicméně není levné. Uvádím porovnání roční spotřeby jednotlivý hnojiv pro podmínky v mém akváriu. Vždy jsem uvažoval největší nabízené balení, které by vydrželo maximálně 1 rok.

Easy Life Seachem
Hnojivo Spotřeba Cena Hnojivo Spotřeba Cena
Profito 1560 ml 591 Kč Flourish 520 ml 456 Kč
Fosfo 2080 ml 911 Kč Flourish Phosphorus 2080 ml 1550 Kč
Kalium (Potassium) 1040 ml 456 Kč Flourish Phosphorus 1040 ml 934 Kč

U hnojiva pro dodání dusíku to není tak jednoznačné, protože Seachem dodává dusík ve dvou formách. Zatím mám zkušenost pouze se Seachem Nitrogen. Vzhledem k nízkým hodnotám železa, jsem koupil hnojivo Seachem Iron a začal ho dávkovat.

 

Náhledy fotografií ze složky 08/2019

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář