Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 12. 2016

Nemocné ryby

Ve středu 14. prosince jsem se vracel z Rožnova pod Radhoštěm a rozhodl jsem se jet přes Veselí nad Moravou, abych se zastavil v akvaristice Dr. Šponara. Tentokrát obsluhovala jeho manželka. Měli tam zajímavé skaláry kouřové, tak jsem se rozhodl jednu koupit. Také jsem koupil jednoho Pancéřníčka Pandu (Corydoras panda), protože mi jeden uhynul. Vzal jsem jednu samici Cichlidky Ramirezovy electric blue (Mikrogeophagus ramirezi electric blue). Alespoň jsem doufal, že se obsluze podaří vybrat samici. Tentorkrát měli dost Teter krvavých (Hyphessobrycon eques), tak jsem koupil sedm. Byl jsem ale šokován způsobem, jakým obsluha ryby chytala. Chytla hejno do síťky a pak jednotlivé tetry vybírala prsty. To se mi vůbec nelíbilo.

Doma jsem rybky vpustil do akvária a vypadaly pěkně – červená barva Teter krvavých, modrý lesk Cichlidek Ramirezových a mezi nimi skaláry. Mimo jiné, doma jsem zjistil, že tvorba CO2 zeslábla úplně. PH se vrátilo do původní hodnoty a listy některých rostlin částečně zežloutly. Další den jsem musel připravit novou láhev, abych obnovil tvorbu CO2.

V pátek jsem si všiml, že na Tetrách jsou bílé tečky. Identifikoval jsem to jako nemoc zvanou krupička (Ichtyophthirius multifiliis). 4 ze 7 koupených Teter byly nakažené. Nemoc jsem si donesl ve vodě z akvaristiky Dr. Šponara. Jako první se objevila na Tetrách, jejichž pokožka byla oslabena díky nešetrnému zacházení obsluhou v akvaristice. Ryby bylo třeba izolovat.

Na takovou situaci jsem nebyl připraven. Neměl jsem žádná léčiva, ani další filtr či topítko pro další akvárium.  Použil jsem staré 25litrové akvárium, kde jsem nechal odstát vodu. Přidal jsem sůl. Pro ohřev jsem použil topítko z hlavního akvária. Tetry jsou dost divoké, takže nebylo je snadné chytit do síťky mezi rostlinami. Ale podařilo se mi ty čtyři nakažené přelovit.

Hlavní akvárium jsem odkalil a vyměnil část vody. Také bylo třeba vyměnit uhlíkovou houbu ve filtru. Test NO2 se pořád ještě zbarvoval mírně do růžova před výměnou vody, ale nebylo to nijak kritické.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář