Jdi na obsah Jdi na menu
 


24. 6. 2018

Krupička... Zase...

Asi týden po přelovení ryb z karanténního akvária do hlavního se na jedné Neonce červené (Paracheirodon axelrodi) objevila krupička. Okamžitě jsem nasadil eSha Exit. Chtěl jsem jej aplikovat pět dnů, ale už jsem ho neměl tolik. Vystačil pouze na čtyři dny. Také jsem současně aplikoval eSha 2000 po tři dny. Vypadalo to, že nemoc zmizela.

Mezitím jsem objednal nové léky eSha Exit, eSha 2000 a eSha Pro-phyl na www.rostlinna-akvaria.cz. eSha Pro-phyl slouží ke stimulaci růstu rostlin. Cena byla o něco nižší než ve Sklorexu, takže i s poštovným to nevyšlo víc a zároveň jsem nemusel nikam jezdit.

Všiml jsme si, že jedna Parmička siamská (Crossocheilus siamensis) se začala otírat o dno a také jsem zpozoroval, že jedna Cichlidka ramirezova gold (Mikrogeophagus ramirezi gold) byla u dna a rychle dýchala. Také na ní byly patrné bílé tečky. Opět jsem nasadil eSha Exit a eSha 2000. Tentokrát na pět dnů. Bohužel Cichlidka ramirezova gold po dvou dnech uhynula. Později jsem našel dvě Parmičky siamské mrtvé. Nevím, kde se ke mně dostala krupička. Naposledy jsem kupoval ryby ve Sklorexu. Nejspíš to chtělo nechat ryby v karanténě delší dobu.

8. června jsem si všiml, že Cichlidka ramirezova el. blue (Mikrogeophagus ramirezi el. blue) e dvakrát otřela o listy. Nic dalšího jsem nezpozoroval. Po dvou dnech jsem ji našel mrtvou. Nevím, jestli to je vodou nebo její teplotou. V poslední době je teplota 27 – 28 °C. Je také možné, že Cichlidkám ramirezovým nevyhovují parametry vody.

8. června mi zároveň došlo CO2, takže jsem ho musel jet doplnit. Vydrželo asi 7 měsíců.

Poslední měsíc byl pro mě dost náročný. 25. května byl u Lancelota, mého psa a kamaráda, zjištěn nádor na slezině. 29. května jsem ho vezl na operaci odebrání sleziny. Vypadalo to, že operace proběhla dobře, protože se probral a poznal mě. Umřel o několik hodin později doma. Byl to velice smutný moment mého života.

Lanclot

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář