Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 8. 2018

Chlazení LED pomocí ventilátorů

V létě je docela horko a teplota v akváriu dosahuje 30 °C. Zároveň osvětlení LED je hůře chlazeno, což má vliv na intenzitu osvětlení a degradaci LED.

Kdysi jsem koupil malý ventilátor 15 x 15 mm, který jsem pomocí silikonu upevnil do profilu. Profil má rozměry 40 x 20 mm. Tloušťka hliníku je 2 mm. Tzn. vnitřní rozměr je 36 x 16 mm. Tento ventilátor je velice malý a nebyl levný – asi 150 Kč na eBay. Na chlazení takového výkonu není moc účinný.

Začal jsem uvažovat o ventilátorech 25 x 25 mm, které jsou výrazně levnější. Problém byl, jak upevnit tyto ventilátory na hliníkové profily. Napadlo mě vytvořit si vlastní díly k jejich upevnění na 3D tiskárně. Znamenalo to pro mě naučit se kreslit mechanické části v programu DesignSpark Mechanical.

První prototyp nevyšel nejlépe, protože jsem nezapnul tisk podpůrných materiálů v nastavení tisku. Také jsem udělal model moc přesný. Bylo třeba ubrat na každé straně 0,1 mm, abych díl zasunul do hliníkového profilu. Dále jsem našel špatné údaje o vnějším rozměru matky, pro kterou jsem nechal šestiúhelníky o průměru 4 mm. Správná velikost je 5 mm. Abych tedy ověřil funkčnost druhého prototypu, musel jsem matky opilovat na velikost 4 mm. Finální díly se mi nakonec podařilo vyrobit se správnými vlastnostmi.

Na jednu stranu ventilátoru jsem vyrobil krytku, aby nedošlo ke kontaktu s vrtulkou a na druhou stranu vzduchovod. Ventilátor se na jedné straně upevní na vzduchovod. Druhá strana vzduchovodu se zasune do profilu. Krytku, ventilátor a vzduchovod jsem Smontoval pomocí šroubů 2,5 mm s délkou 20 mm.

Další problém, který jsem musel řešit, bylo místo v akváriu mezi profilem a původním držákem zářivky. Byla tam mezera pouhých 17 mm. Smontovaný modul potřeboval alespoň 25 mm. Rozhodl jsem se na místo držáku vyrobit užší víčko na 3D tiskárně. Znamenalo to správně změřit držák a jeho závit. Opět první prototypy se nepodařilo zcela našroubovat. Udělal jsem závit moc přesný. Nakonec se mi podařilo najít správné parametry s tolerancemi pro závit a díl jsem našrouboval. Mezera se tak zvětšila na více než 30 mm.

Nakonec jsem ventilátory na hliníkové profily namontoval a víko akvária bez problémů uzavřel. Postup je zdokumentovaný na mém videu.

Co se týče ventilátorů, na eBay jsem objednal nějaké alternativy na vyzkoušení:

  • 17000 otáček/min s tloušťkou 10 mm, kuličkové ložisko. Cena 75 Kč. Průtok vzduchu má dobrý, ale díky vysokému hluku jsem jej nakonec nepoužil.
  • 10000 otáček/min s tloušťkou 7 mm. Cena 60 Kč. Průtok vzduchu je menší, ale je tichý. Použil jsem jej na kratší profil.
  • 11000 otáček/min s tloušťkou 10 mm. Cena 66 Kč. Zatím jsem ho neobdržel.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář