Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 11. 2019

Automatické hnojení

V září jsem zvýšil dávku hnojiv pro dodání draslíku a fosforu o 50 %. Začal jsem přidávat i železo pomocí hnojiva Seachem Flourish Iron. Dávkování hnojiv začalo být náročnější. Rozhodl jsem se koupit dávkovací jednotku Aqua Nova NMDP-5. Cena byla 2970 Kč.

Tato jednotka umožňuje dávkování až pěti hnojiv. Připojení je pomocí běžné vzduchovací hadičky. Pro upevnění hadiček na hranu akvária jsem použil držák značky Sera. Na mém akváriu bylo místo jen pro čtyři držáky. Pátou hadičku jsem umístil pod dva držáky. Cena balení je 116 Kč. Jedno balení obsahuje dva kusy.

Dávkovače je před použitím třeba kalibrovat. Z počátku jsem nechal vyústění hadiček hadiček volně nad hladinou. Avšak po dávkování hnojiva ještě kapaly a dostával se do hadic vzduch. Umístil jsem na jejich vyústění plastové propojky, které mají užší otvor a hnojivo tak nekape. Na vpusť jsem umístil plastové propojky typu L, aby nasávaly ode dna láhve.

Dávkovač jsem naprogramoval následovně:

Hnojivo Frekvence Dávka
Easy Life Fosfo 3x denně 2 ml
Easy Life Kalium (Potassium) 2x denně 2 ml
Seachem Flourish Excel 1x denně 1 ml
Seachem Flourish Iron 1x denně 1 ml
Seachem Flourish Nitrogen 1x denně 1 ml

Některá hnojiva obsahují bublinky vzduchu, který se potom hromadí v hadičkách. Občas je třeba provést odvzdušnění hadiček. Co se týče čtvrtého dávkovače, občas se hnojivo začne vracet zpět do láhve. Vypadá to jako možná netěsnost, když je dávkovač v určité poloze. Jinak jednotka funguje vcelku dobře.

Tou dobou mi také došlo v bombě CO2. Při odpojení jsem zjistil, že bublinkoměr má po stranách praskliny nejspíš od vysokého tlaku. Raději jsem ve Sklorexu koupil nový. Doporučili mi robustnější, značky JBL ProFlora za cenu 315 Kč.

Starý bublinkoměrNový bublinkoměr

Rostliny v avkáriu rostou pěkně, jak je možné vidět na videu. Na www.rostlinna-akvaria.cz jsem koupil rostlinu Proserpinaca palustris Cuba a Cryptocoryne nevillii. Ta první roste pěkně. Ta druhá byla in-vitro. Při otevření neměla kořeny a listy se rozpadaly. Takže dlouho nevydržela.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář