Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 12. 2016

Aplikace CO2

V pátek 2.12. jsem se vracel domů z Rožnova přes Veselí nad Moravou. Ve Veselí je akvaristika Dr. Šponar, do které jsme jezdívali někdy kolem roku 1993. Po více než 20 letech jsem se ji rozhodl opět navštívit.

Chtěl jsem koupit Tetry krvavé (Hyphessobrycon eques), ale měli tam jen tři. Tak jsem je nekoupil. Také jsem chtěl koupit 2 páry Cihlidek Ramirezových varintu electric blue (Mikrogeophagus ramirezi electric blue). Bohužel měli jen tři, tak jsem vzal dva samce a jednu samici. Druhou samici jsem vzal od běžné Cihlidky Ramirezovy (Mikrogeophagus ramirezi). Také jsem tam koupil malou závojnatou skaláru (kouřovou) a jednoho pancéřníčka pandu (Corydora panda).

Při té příležitosti jsem koupil také nějakou výbavu na výrobu CO2: 4 m hadičky, T spojky, škrtící ventily a zpětný ventil. Také jsem koupil mražené larvy pakomárů.

Doma jsem rybky vpustil do akvária. Zároveň jsem si napustil vodu do starého akvária, aby mi do dalšího dne odstála. Bylo třeba vyměnit část vody v akváriu.

V sobotu jsem se dal do výměny vody. Poprvé jsem použil odkalovač Marina Easy Clean. Práce s ním je jednoduchá a účinná. Na skle se objevily hnědé řasy. To není nic neobvyklého u nového akvária. Sklo jsem očistil houbou na nádobí. Řasy, které se tvořily na rostlinách, byly pod kontrolou díky Parmičkám siamským (Crossocheilus siamensis), které jsou v tomto případě dosti výkonné.

Vyčistil jsem filtr a napustil jsem vodu. Opět jsem přidal dávku Bactoesex, abych podpořil tvorbu bakterií. Také jsem přidal tekuté CO2.

Vzhledem k tomu, že tekuté CO2 nebylo nedostačující pro růst rostlin, bylo třeba vyřešit tvorbu CO2. Již jsem měl zakoupenu sestavu Biokvas od Rataje. Vytvořil jsem si mezičlánek z malé PET láhve, do které jsem napustil vodu. Výstup z láhve generující CO2 jsem zapojil do této lahvičky a odtud do vzduchovacího kamene v akváriu. Mezi akvárium a tuto lahvičku, jsem ještě napojil spojky T a ventily, abych přívod do akvária mohl na noc zavřít a CO2 pouštěl ven. Před akvárium jsem také zapojil zpětný ventil. 

Láhev Biokvas již obsahovala živnou sůl. Naplnil jsem ji podle instrukcí teplouvodou a vhodil do ní bakterie a aktivátor. Dlouho se nic nedělo. Asi po dvou dnech, v pondělí začaly vycházet bublinky. Asi 1 za minutu. To se mi zdálo dost slabé. Takže jsem zkusil vlastní řešení. Vzal jsem láhev PET 1,5 L a naplnil ji litrem teplé vody. Do ní jsem dal 200 g cukru a promíchal. Nasypal jsem tam sáček droždí 7 g a promíchal. Po půl hodině začal proces kvašení. Na láhev jsem dal uzávěr (s hadičkou) od láhve Biokvasu a pustil do akvária. Bylo třeba proces trochu škrtit, protože bublinky šly rychle. Biokvas od Rateje selhal, ale mé řešení funguje.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

co2

Michal , 18. 3. 2018 14:27

Ja pouzivam sodu a kyselinu citronovou,vydrzi to dele nez kvasnice