Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 4. 2020

Vkládání dat

Od prosince mám omezenou dietu, což znamená zákaz pití kafé. Takže si připadám pomalý. A teď máme situaci s Corona virem... Přesto jsem pokročil s vývojem jednotky a nyní přicházím s další ukázkou. Tentokrát se to týká operací s tabulkami.

Do jednotky bylo třeba doprogramovat přijetí a uložení tabulky. Také její přejmenování. Zní to jednoduše, ale je to kus kódu. Také to bylo třeba dobře navrhnout. Většinu této části jsem napsal ve vlaku, když jsem jel v lednu do Prahy a zpět. Potom jsem to jen doladil a odstranil případné chyby.

Komplexnější bylo vymyslet vkládání tabulky na straně uživatele. Snažil jsem se zaměřit na to, aby zadávání času a PWM hodnot bylo jednoduché a neobtěžovalo zbytečným klikáním. Tudíž jsem ponechal zadávání v textových polích. Vkládání času jsem naformátoval tak, aby se zadávala pouze čísla bez nutnosti vkládat oddělovací znaky. Pro vkládání PWM hodnot postačí čísla a desetinná čárka, které jsou na numerické klávesnici. Pohyb mezi jednotlivými poli je pomocí tabulátoru, nebo kurzoru. Enter skočí na další a Escape vrátí původní hodnotu.

Co se týče jména tabulky, které je v podstatě název souboru na uložišti jednotky, umožňuje velikost 50 bytů. Uvádím bytů (nikoliv znaků), protože některé znaky mohou okupovat více než jeden byte. Jméno se tedy neomezuje pouze na čísla a latinku bez diakritiky. Je možno použít diakritiku či jiné znaky. Existuje několik zakázaných znaků, což podléhá stejným pravidlům jako ve Windows. Případné mezery na konci jména se automaticky odříznou.

Na videu je možno vidět vložení krátké tabulky a uložení do jednotky. Také je možno vidět přejmenování na název s českou diakritikou, a nakonec na název v čínštině. Jednotka je potom vypnuta a po zapnutí je připojena k jinému zařízení (telefonu), kde je možno vidět, že je tabulka opravdu uložena. Je vymazán jeden řádek z tabulky a jeden řádek je upraven. Opět je tabulka uložena. Potom je jednotka připojena z počítače.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mam zaujem o AquaSky

Miro, 19. 5. 2020 7:48

Dobry den, paci sa mi Vasa tvorba stmievacu AquaSky, vyzera to naozaj dobre, na kedy vidite dokoncenie tohto projektu a pripadny predaj? Dakujem Miro

Re: Mam zaujem o AquaSky

Jarek, 15. 6. 2020 9:02

Myslím, že mi tento rok to hotové ještě nebude. Je nutno vytvořit hw a otestovat to, což může být časově náročné.