Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 1. 2023

Návrh a výroba desky

Opět po dlouhé době jsem zpět, abych něco napsal. Tentokrát mám novinky ohledně návrhu a výroby desky. Návrh jsem začal jsem někdy v březnu 2022. Dost mě zdrželo, že jsem nebyl schopen sehnat některé součástky. Výrobci kvůli Covidu omezili výrobu a distributorům se vyprázdnily zásoby. Chtěl jsem si vyzkoušet důležité součástky, než se pustím dál. Mezitím jsem naimplementoval pár věcí: měření teploty a ochrana proti přehřátí, ochrana proti přetížení proudem, uspání jednotky, když jsou výstupy neaktivní. Také jsem to testoval několik týdnů s jedním kanálem na malém akváriu. Na původním prototypu už se nedalo moc víc udělat, byl tam problém s velikým šumem. Uvádím tu fotografie prototypových desek.

Prototyp

Na konci června 2022 se mi podařilo sehnat jednu z posledních součástek, které jsem potřeboval vyzkoušet. Avšak jednu součástku se mi doposud nepodařilo sehnat, tak jsem ji nahradil jiným řešením. Původně jsem uvažoval s návrhem desky pro 8 kanálů. Když jsem však začal rozmisťovat součástky, zjistil jsem, že by to bylo veliké a projevilo by se to i na ceně. Tak jsem to zredukoval na 4 kanály. I tak to vychází o 1,5 cm větší na délku i šířku, než jsem původně chtěl. V případě potřeby můžu v budoucnu desku rozšířit na 8 kanálů. Momentálně bych pro to neměl využití.

Od léta do listopadu jsem navrhoval layout desky. Pak bylo třeba najít výrobce. Původně jsem chtěl firmu z Prahy, ale jen týden jim trvalo odpovědět a jejich ceny byly dosti vysoké. Standardní doba výroby 8 dnů. Pak jsem narazil na firmu někde od Hong Kongu. Jejich stránky jsou dobře provedeny. Stačí výstupní soubory nahrát na jejich stránku a zaplatit. Je tam velký výběr voleb pro výrobu a hned to počítá cenu i s dopravou. Výroba jim trvá 2 dny.

Desku jsem tedy nahrál a zaplatil. Další den mě kontaktovali přes Skype a chtěli, abych jim to schválil před odesláním do výroby. Něco jsme ještě dolaďovali, ale bylo to v pohodě. Doobjednával jsem šablonu pro pájecí pastu. Asi do týdne od nahrání desky na jejich stránku to bylo v ČR. Zadrhlo se to pár dnů na celnici, protože Fedex se mě snažil kontaktoval na špatný email. Celkově to vyšlo včetně Fedexu a DPH asi pětkrát levněji než v Praze.

Vyrobené desky

Dál jsem potřeboval objednat součástky na osazení. Chtěl jsem je mít všechny před Vánocemi. Bohužel jeden dodavatel přecházel na nový systém, takže se to protáhlo. A ještě mi dodali dva druhy jiných součástek. Tudíž jsem to musel dvakrát reklamovat. Ale navzdory všemu se mi desku podařilo osadit a rozchodit do Nového roku. Hodnoty některých součástek to chtělo ještě doladit, ale to jsou malé změny.

Na následujícím videu je možno vidět zatížení jednotky na 24 V. Chtěl jsem to vyzkoušet na 20 A (480 W), tj. 5 A na kanál. Bohužel nemám tolik LED a s rezistory, co mám doma, si mi podařilo dosáhnout 14,2 A (340 W). A to jsem ještě zapojil varnou konvici do auta.

Na dalším videu je ukázka jednotky na 12 V. Zde jsou již zapojeny LED, ale zátěž není tak veliká.

Dále to chci testovat na akváriu po nějakou dobu a pracovat na softwaru.

 

Náhledy fotografií ze složky 01/2023

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář